Уважаеми членове на КБП,

На 29.05.2015 г. вносители от различни парламентарни групи внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пчеларството за ограничаване на броя на пчелните семейства в УПИ до 10 броя. Вследствие на това безобразно решение от страна на управляващите хиляди пчелари изказаха своето недоволство, а пчеларските организации от цялата страна се активизираха, за да прекратят това унижение.

Ставайки свидетел на нарастващото пчеларско недоволство, на 04.06.2015 вносителите оттеглиха законопроекта. Това обаче не дава гаранции на пчеларите, че същия законопроект няма да бъде внесен отново след 3 месеца и тихомълком да бъде приет, преди още да сме разбрали за него.

Управителния съвет на Конфедерацията на Българските Пчелари счита това действие от страна на управляващите за безобразие и подигравка спрямо цял един сектор в икономиката на България. В тази връзка КБП, съвместно с всички други пчеларски организации в страната, организират НАЦИОНАЛЕН ПЧЕЛАРСКИ ПРОТЕСТ за защита на интересите на пчеларите и опазване на пчелните семейства.

Позицията, която КБП и другите пчеларски организации в страната ще отстояват е, че управляващите трябва да съгласуват всички бъдещи промени в пчеларското законодателство с организациите в бранша. В допълнение ще бъде настоявано за диалог и сформиране на работна група за решаване на основните проблеми в пчеларството, част от които са изброени по-долу:

  • Третиранията на арендаторите, вследствие на което загиват огромен брой пчелни семейства;
  • Кражбите на кошери и пчелни семейства;
  • Заплащане на достойни суми за пчелоопрашване.

Изтеглете официалната протестна декларация и мотивите към протеста.

Протеста се подкрепя от следните пчеларски организации:

Конфедерация на българските пчелари, Федерация на българските пчелари, Българска пчеларска развъдна асоциация, Съюз на българските пчелари, Национална научна асоциация по пчеларство, Български пчеларски съюз 1899, Съюз на апитерапевтите в България, Националната научна асоциация по биологично пчеларство и клинична апитерапия – Марко Вачков, Български пчеларски съюз, ОПС „Акация 1899“ – Пловдив, ОБПС – Русе, Общинско пчеларско сдружение – Враца, Областен пчеларски съвет – Сливен, Сдружение „Пчела – Добрич“, Български пчеларски съюз – югоизточен регионален център и Сдружение „Родопикаселект“.

Каним всички пчелари да се присъединят към нас. Мястото на митинга ще бъде на пл. „Народно събрание”, а датата е 10.06.2015 г. от 13:00 часа.

Присъединете се към протеста! Заедно сме по силни!

С Уважение: Екипът на КБП

Остави коментар